Med en röst på Moderaterna kommer SD på köpet

Tiden då Alliansen var värd sitt namn är sedan länge förbi. Sprickorna mellan de borgerliga partierna är uppenbara. Det är därför inte förvånande att Moderaternas besked om regeringsbildning är tvetydiga, trots att de gärna vill ge sken av det motsatta. Men en röst på M innebär att någon form av samarbete med SD kommer på köpet.

Partiledare Ulf Kristersson hävdar fortsatt att ett regelrätt regeringssamarbete med SD är otänkbart. Det må vara uppriktigt, men många av hans partikamrater har en annan uppfattning. Inte minst här i Blekinge, där Moderaternas toppkandidat i Sölvesborg, Kith Mårtensson, nyligen sa svart på vitt till P4 Blekinge att: ”Väljarna vet redan nu att jag inte har några bekymmer med att samarbeta med SD. Det har jag ju redan gjort flera gånger, men däremot vill jag hålla tillbaka den del av deras politik som jag anser är rent främlingsfientlig” (15/8-18).

Hennes uttalande är symptomatiskt för den moderata föreställningen att ett samarbete med SD är möjligt utan att de skulle kräva något i gengäld när det kommer till deras kärnfråga om invandringen, med förslag som är just främlingsfientliga. På nationell nivå är den föreställningen än mer otrolig, eftersom SD i dagsläget ser ut att bli jämnstora med M i riksdagsvalet.

Men Mårtensson är inte ensam. En rundringning av Expressen (14/6-18) bland Moderaternas förtroendevalda politiker, visade att nära hälften av dem tycker att någon form av samarbete med SD vore en bra idé. Hur Kristersson ska lyckas blidka dem och få igenom så mycket moderat politik som möjligt, utan att ta stöd av SD, är en ekvation som inte går ihop. Även statsvetare drar den slutsatsen.

Detta eftersom verkligheten efter valet kan bli en där ingen av blocken får majoritet för sitt alternativ. Då står SD och väntar i farstun, redo att fälla den regering som inte går med på SD:s politiska krav. Att i det läget tro att M ska kunna diktera villkoren för det passiva stöd från SD som de behöver för att få igenom en borgerlig minoritetsregering, är naivt.

Kristersson har dessutom sagt att alla partier, inklusive SD, borde vara del av en migrationspolitisk uppgörelse. Hur det skulle gå till utan att SD får igenom en del av sina förslag på området, är svårt att se.

Vi socialdemokrater har däremot lovat våra väljare att inte ge SD något inflytande. En röst på oss är en garant för att hålla rasisterna utanför makten.

 

Magnus Manhammar
Ordförande
Socialdemokraterna i Karlskrona

facebook Twitter Email