Håkan Eriksson: Låt inte barnen betala priset för krisen!

Här kan du läsa Håkan Erikssons tal som framfördes i Hoglands park under 1:a maj-firandet.

 

Kära första maj-firare.

Det är en ära för mig att få stå här idag och tala på arbetarrörelsens högtidsdag. Jag har precis fått förtroendet att bli ordförande för vårt parti här i min hemstad Karlskrona och jag vill börja med att tacka för det fina förtroendet.

Första maj är en dag som betyder väldigt mycket för mig. En dag att hedra och uppmärksamma alla de fackliga och politiska framgångar som har gjorts i vårt land men också en dag att demonstrera mot nya orättvisor som finns.

Årets tema för första maj är FÖR HELA SVERIGE. En paroll som jag med glädje ställer upp på. För mig är det självklart att vi i Sverige håller ihop, att vi tar gemensamt ansvar för varandra och att vi tillsammans måste ta oss ur denna lågkonjunktur.

Vänner.

Vårt Sverige befinner sig i ett historiskt svårt ekonomiskt läge. Vi har den högsta inflationen sedan inflationsmålet infördes och står på branten av en lågkonjunktur.

Skolpersonal vittnar om att barnen äter mycket mer i skolan än tidigare. Inte minst på måndagar och fredagar. Vi vet att läget är mycket tufft för många barnfamiljer just nu. Det var därför vi redan förra året ville att skolorna skulle erbjuda frukost till eleverna. Tyvärr fick vi inte igenom detta men vi kommer inte

Konkurserna ökar och företag får allt svårare att hålla sin produktion igång. De pensionärer som har byggt Sverige till det land vi är så stolta över, får vända på varenda krona för att ha råd med räkningarna.

Kommuner och regioner tvingas säga upp personal i välfärden för att pengarna inte räcker till. Vi Socialdemokrater varnade för detta redan i höstas när högerregeringen la sin första budget. Men SD och högerregeringen stod fast vid att höginkomsttagare skulle få skattesänkningar. Samtidigt som välfärden och barnfamiljerna får ta smällen.

Vänner, såhär kan vi inte ha det!

Politiken, och särskilt den ekonomiska politiken, har en nyckelroll att spela. När finansminister Elisabeth Svantesson och SD/Högerstyret i Karlskrona sätter sig på läktaren och låter kostnadskrisen slå med full kraft mot barnfamiljerna, mot sjukvården och skolan, då är det vanligt folk som får betala priset.

Sverige och Karlskrona behöver ett starkt och tydligt ledarskap nu, men det ledarskapet saknas, tyvärr!

Nu har det gått ett halvår in i den här mandatperioden. Jag är fullt medveten om att förändring tar tid. Men jag är också fullt medveten om att politik kräver vilja och engagemang.

Vi socialdemokrater vet att ingenting löser sig av sig själv. Det är dags för SD och Högern i Karlskrona kommun att inse att valrörelsen är över. Nu knackar verkligheten på och visar sig. Nu räcker det inte om med tomma löften och smutskastningskampanjer som säger att allt är sossarnas fel. Nu är det dags att kavla upp ärmarna och orka styra kommunen också. Nu är det dags att de som getts förtroendet att styra vår kommun faktiskt axlar det ansvaret och gör grovjobbet också.

Trots att pengarna i vår kommun inte räcker till så väljer det nya styrets egen regering inte att skjuta till några mer pengar till välfärden.

Det är dags för SD och högern i Karlskrona att berätta hur de tänker lösa den här situationen. Vi behöver ha en plan för hur vi ska skydda hushållens ekonomi, hur vi ska säkra välfärden och hur vi ska rädda jobben under lågkonjunkturen.

Det här är stora utmaningar, jag är mycket väl medveten om det. Men de är inte övermäktiga. Vi har klarat av stora uppgifter förut. Vi har hanterat ekonomiska kriser, byggt en modern industri i framkant, och lyft Sverige från ett litet fattigt land i norra Europas utkant, till ett världsledande välfärdsland.

Det finns en annan väg. Det finns ett politiskt alternativ. Som alltid står på vanligt folks sida i tuffa tider, som orkar ta sig an de stora samhällsutmaningarna samtidigt som vi hanterar de akuta problem som står för dörren. Med rätt politik kan vi bygga ett starkare Sverige efter den ekonomiska krisen.

Vi Socialdemokrater vet att vi måste ta fajten om välfärden, hushållens ekonomi och jobben. Och låt för guds skull inte barnen betala priset för krisen!

Tusen tack för att ni har lyssnat på mig.

facebook Twitter Email